Španija
0

Uhapšene dvije osobe koje su objavile video s pozivom na terorizam

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Španska policija je saopćila u utorak da je uhapsila jednoga španskog vojnika i njegovu partnerku, koji prakticiraju islamsku vjeru, zbog objavljivanja videosnimaka sa "džihadističkim sadržajem".

Španac Christian Peso Ruiz i Ruskinja Marija Čubina, oboje 24-godišnjaci, "pokušali su objaviti na internetu poruke kako bi u muslimanskom svijetu izazvale raspoloženje za izvođenje terorističklih napada u Španiji", saopćila je policija.

Ove su osobe optužene da su na internetu objavile 11 videosnimaka s radikalnim sadržajem i da su bile u kontaktu s 200 osoba kojima je bliska ideologija "radikalnog džihada".

Autori su u svojim porukama miješali "nostalgične pozive na oslobađanje Al Andalusa i na veličanje figure teroriste s elementima mržnje i sukoba s muslimanima u našoj zemlji", saopćila je policija.

Al Andalus označava iberijski poluotok kada je na njemu bilo prisutno muslimansko stanovništvo između VIII i XV stoljeća. Radikalne islamističke grupe smatraju da taj prostor treba pripasti muslimanima.

"Ova aktivnost ima za cilj da poveća prijetnju u našoj zemlji od strane terorističkih grupa i elemenata povezanih s globalnim džihadom", objasnila je španska policija.

Izvještaj španskih obavještajnih službi s kraja 2008. godine koji je objavio dnevni list El Pais navodi da četiri godine poslije islamističkih napada od 11. marta 2004. godine u Madridu, u kojim je ubijena 191 osoba, Španija je i dalje meta za Al-Qaidu.