Otkrivena kriminalna grupa
0

Uhapšene dvije liječnice u Rusiji zbog prodaje djece

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dvije ruske liječnice su uhapšene u Dagestanu na temelju sumnje da su se bavile trgovinom djece, prenijeli su ruski mediji.

Navodno su 30. septembra prodale 18-mjesečnu djevojčicu za 400.000 rubalja, osnosno blizu 10.000 eura, i tek rođenog dječaka za 550.000 rubalja 30. oktobra.

Dzhenet Saidulaeva, šefica pedijatrijske klinike u gradskoj bolnici u Khasavyurtu i Batuli Chupalaeva, zaposlenica u bolnici u Makhachkali, su privedene pod sumnjom da su se bavile trgovinom ljudima.

Policija vjeruje da su njih dvije pomogle pri uvjeravanju roditelja u porodilištima da napuste svoju djecu.

Također, u oktobru je u Groznom uhapšena 61-godišnja žena, za koju se vjeruje da je članica grupe koja se bavi prodajom djece, a hapšenje se dogodilo u momentu kada je pokušala prodati dijete. Kasnije je privedena još jedna 60-godišnjakinja, uposlenica porodilišta u Khasavyurtu.

Vjeruje se da su ove dvije žene bile posrednice u prodaju djece, a za svaki obavljeni posao su dobile po 50.000 rubalja, dok je ostatak novca, pretpostavlja se, odlazio ljekarima.

Policija je također saopćila i to kako je ovaj lanac kriminalaca prodao 8-12 djece u sjevernokavkaskoj republici Čečeniji.

Nekoliko pokušaja trgovine djecom je osujećeno u posljednjih nekoliko mjeseci, a početkom novembra jedna žena sa istoka Rusije je osuđena na tri godine zatvora zbog pokušaja da proda svog petogodišnjeg sina za 300.000 rubalja.