|

Uhapšene dvije liječnice u Rusiji zbog prodaje djece

Uhapšene dvije liječnice u Rusiji zbog prodaje djece
0
Klix.ba
28.11.2012. u 10:34
4
komentara
0

dijeljenja
Uhapšene dvije liječnice u Rusiji zbog prodaje djece Foto: Ilustracija
Dvije ruske liječnice su uhapšene u Dagestanu na temelju sumnje da su se bavile trgovinom djece, prenijeli su ruski mediji.
Navodno su 30. septembra prodale 18-mjesečnu djevojčicu za 400.000 rubalja, osnosno blizu 10.000 eura, i tek rođenog dječaka za 550.000 rubalja 30. oktobra.

Dzhenet Saidulaeva, šefica pedijatrijske klinike u gradskoj bolnici u Khasavyurtu i Batuli Chupalaeva, zaposlenica u bolnici u Makhachkali, su privedene pod sumnjom da su se bavile trgovinom ljudima.

Policija vjeruje da su njih dvije pomogle pri uvjeravanju roditelja u porodilištima da napuste svoju djecu.

Također, u oktobru je u Groznom uhapšena 61-godišnja žena, za koju se vjeruje da je članica grupe koja se bavi prodajom djece, a hapšenje se dogodilo u momentu kada je pokušala prodati dijete. Kasnije je privedena još jedna 60-godišnjakinja, uposlenica porodilišta u Khasavyurtu.

Vjeruje se da su ove dvije žene bile posrednice u prodaju djece, a za svaki obavljeni posao su dobile po 50.000 rubalja, dok je ostatak novca, pretpostavlja se, odlazio ljekarima.

Policija je također saopćila i to kako je ovaj lanac kriminalaca prodao 8-12 djece u sjevernokavkaskoj republici Čečeniji.

Nekoliko pokušaja trgovine djecom je osujećeno u posljednjih nekoliko mjeseci, a početkom novembra jedna žena sa istoka Rusije je osuđena na tri godine zatvora zbog pokušaja da proda svog petogodišnjeg sina za 300.000 rubalja.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...