Pakistan
0

Uhapšene četiri osobe povezane s napadom na hotel "Marriott"

FENA
Pakistanska policija uhapsila je četiri osobe osumnjičene da su u vezi sa samoubilačkim napadom na hotel "Marriott" u Islamabadu i predala ih u petak antiterorističkom sudu.

Pedeset i pet osoba je poginulo prošlog mjeseca u napadu kamionom-bombom na spomenuti hotel 20. septembra, podsjetila je britanska agencija Reuters.

Policija je saopćila da su ova četvorica ranije uhapšena, u različito vrijeme i na različitim mjestima. "Sud nam je dao sedam dana vremena da ispitamo ove ljude", rekao je viši policijski službenik Altaf Ali Khattak.

Khattak rekao da su četiri čovjeka, među kojima je jedan liječnik i jedan odvjetnik, bila držana u raznim dijelovima zemlje na osnovu antiterorističkog zakona. Oni tek treba da i formalno budu optuženi.

Uhapšeni su predani sudu u gradu Rawalpindi, u neposrednoj blizini Islamabada, a dovedeni su pod velikim osiguranjem - lisicama i lancima su bili vezani za policajce, a na glavama su imali kapuljače.

Smatra se da su napad na hotel "Marriott" organizirali islamistički ekstremisti.

U decembru prošle godine ubijena je bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto u samoubilačkom napadu u Rawalpindiju, a pakistanske vlasti vjeruju da je za to odgovoran vođa pakistanskih talibana čije je uporište u pograničnoj oblasti s Afganistanom.