Komplikovana operacija
0

Uhapšena posada jahte na kojoj je pronađen kokain vrijedan 110 miliona eura

F. H.
Foto: NCA
Foto: NCA
Tri osobe, uključujući škotskog kapetana, uhapšene su nakon što je na brodu zaplijenjen kokain vrijedan 110 miliona eura

Trojac je uhapšen u sklopu međunarodne operacije protiv trgovine drogom koju vodi Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA).

NCA je sarađivao s drugim agencijama u Francuskoj i Španiji kako bi ciljao na navodnu grupu za krijumčarenje droge za koju se sumnjalo da šalje tvar klase A u Evropu.

Operacija je dovela do presretanja jahte registrirane u Španiji 1.200 milja istočno od Martiniquea, otoka koji je dio Francuske Zapadne Indije.

Jahtu je 18. decembra presrela fregata francuske mornarice. Policajci su zatim pronašli oko 40 bala kokaina, koji su težili otprilike 1,2 tone.

NCA je rekao da je procijenjena ulična vrijednost bila oko 96 miliona funti ako bi se pomiješala s drugim tvarima prije prodaje.

Sva tri člana posade uhapšena su i odvedena na Martinique da se suoče s optužbama. Jedan od trojice je 29-godišnji muškarac iz Stornowaya, na otoku Lewis.

Operacija je kasnije dovela do hapšenja pet osoba od španskih vlasti u Marbelli i Valenciji. Među njima su 62-godišnji muškarac porijeklom iz Lincolnshirea i njegov 24-godišnji sin. Obojica sada žive u Španiji.