New Delhi
0

Uhapšena indijska diplomatkinja zbog špijuniranja za Pakistan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijska diplomatkinja koja je radila za indijsku ambasadu u Islamabadu uhapšena je u New Delhiju pod sumnjom da je špijunirala za račun Pakistana, saopćila je u utorak policija i indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Imamo razologa misliti da je zvaničnica indijske ambasade u Islamabadu prenosila informacije pakistanskim obavještajnim službama", izjavio je za štampu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Vishnu Parakash u glavnom gradu Butana, gdje u srijedu počinje regionalna konferencija.

Policija je saopćila da je 53-godišnja Madhuri Gupta, druga tajnica indijske ambasade u Islamabadu prećena već šest mjeseci.

"Gupta je uhapšena u svom stanu, nakon što je pozvana na konsultacije", izjavio je jedan policajac koji je želio da ostane anoniman.

Kako je javila novinska agencija Press Trust of India, ona je pozvana u New Delhi radi razgovora o samitu o regionalnoj saradnji osam naroda južne Azije, koji u srijedu počinje u Butanu.

Dužnosnica, koja je radila u pres-službi, osumnjičena je da je prenosila svojim pakstanskim kontaktima informacije od šefa indijske službe za obavještavanje, istrage i analize u Islamabadu. U ovom gradu je radila tri godine.

Ispituje se i uloga šefa službe, javila je agencija PTI.