Španija
0

Uhapšena dvojica Kolumbijaca tražena zbog više od 200 ubistava

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Španska policija uhapsila je dvojicu Kolumbijaca osumnjičenih plaćenih ubica traženih za učešće u više od 200 ubistava, saopštila je danas policija.

Osumnjičeni, koji su takođe optuženi za otmicu i mučenje, opisani su kao najopasniji kolumbijski državljani ikada uhapšeni u Španiji.

Henry Norberto Valdes alijas Pollo (36) i Mauricio Alberto Gonzalez alijas Ronco (44) uhapšeni su u regionu od grada Valencije na istoku Španije. Vjeruje se da su obojica profesionalne ubice u službi narkokartela za prikupljanje dugovanja.

Smatra se da je Valdez šef logistike grupe plaćenih ubica "La Negra" koj isu povezani sa kolumbijskim narkokartelom "Norte del Valle".

Izvori iz španske policije navode da je "La Negra" djelovala u osam zemalja i da je samo u Kolumbiji odgovorna za ubistvo najmanje 200 osoba. Isti izvori navode da se među njihovim žrtvama nalaze kolumbijski fudbaler Albeiro Usuriaga, koji je ubijen 2004. godine te pripadnici obavještajnih i policijskih službi.

Gonzalez je osumnjičen za povezanost sa kolumbijskim narkokartelom "Envigado." Vjeruje se da su se Gonzalez i Valdes naselili u Španij te da su i tamo nastavili sa kriminalnim aktivnostima. Gonzalez se oženio španskom državljankom kako bi dobio dozvolu za ostanak u toj zemlji.

Hapšenja su izvršena u saradnji sa kolumbijskom policijom i očekuje se da će obojica osumnjičenih biti isporučeni u matičnu državu.