Zbog posjedovanja oružja
0

Uhapšena četiri pripadnika ETA-e

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Četiri pripadnika baskijske oružane separatističe organizacije ETA uhapšena su u noći od ponedjeljka na utorak u Navarri i Valenciji zbog posjedovanja oružja i eksploziva te pripremanja atentata, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

"Radi se o hapšenju četiriju osoba koje su posjedovale oružje i eksploziv i pripremale se da počine napad", izjavio je Alfredo Perez Rubalcaba na konferenciji za štampu.

"Radi se o preventivnoj operaciji, razbili smo ovu specijalnu jedinicu prije njenog istinskog formiranja", radosno je kazao ministar, precizirajući da je operacija još uvijek u toku u utorak ujutro.

Nekoliko stanova je pretreseno. Ministar nije želio dati više pojedinosti o toj operaciji.

Prema španskoj televiziji TVE, tri uhapšene osobe osumnjičene su da su pripadale ETE-i, a četvrta osoba je mogla biti uhapšena prije nekoliko godina.

Osoba uhapšena u Valenciji mogla bi biti žena koja se nalazila u ovome gradu iz profesionalnih razloga ili zbog studija, javila je televizija.

ETA, upisana na listu terorističkih organizacija EU-a i SAD-a, odgovorna je za smrt 824 osobe u 40 godina nasilja za nezavisnost Baskije.