Turska
0

Uhapšena 32 člana hakerske grupe "Anonimusi"

FENA
Turska policija uhapsila je 32 člana hakerske grupe "Anonimusi" zbog planiranja napada na više internet stranica, među kojima i stranice španske policije, javila je u ponedjeljak turska agencija Anadolija.

Osam od 32 cyber aktivista uhapšenih u nedjelju su maloljetnici, navodi agencija.

Akcija hapšenja izvedena je poslije prigovora Turske uprave za telekomunikacije, čija je internet stranica oborena u četvrtak kao dio protesta "Anonimusa" zbog, kako tvrde, vladine cenzure interneta, javio je Reuters.

Turska planira da uvede u augustu novi sistem filtriranja sadržaja na internetu koji će od korisnika unaprijed zahtijevati da se prijave za određene vrste internet stranica.

"Anonimusi", koji su dosad napadali mnoge internet stranice, uključujući stranice Amazona i Mastercarda, uz obrazloženje da se bore za internet slobodu, tvrde da će novi sistem omogućiti čuvanje podataka o online aktivnostima korisnika.

Policijska operacija u Turskoj uslijedila je za hapšenjem trojice članova "Anonimusa" u petak u Španiji, pod sumnjom da su organizovali hakerske napade na internet stranice kompanije Sony, banaka i vlada.

"Anonimusi" su potvrdili da su oborili internet stranicu španske policije na nekoliko sati u subotu, u znak osvete zbog hapšenja njihovih članova u Španiji.

Ta hakerska grupa objavila je na svojoj internet stranici da je hapšenja nisu ostavila bez vođe, zato što nemaju centralizovano rukovodstvo.