Pred sudom u petak
0

Uhapšen zet Osame bin Ladena

SRNA
Izvori iz američke vlade izjavili su danas da je Sulejman Abu Gait, zet Osame bin Ladena koji je bio i portparol Al-Qaide, uhapšen u Kordanu u operaciji lokalnih vlasti i pripadnika Federalnog istražnog biroa (FBI).

Isti izvori navode da je Abu Gait militant koji se pojavljivao na videosnimcima Al-Qaide nakon napada 11. septembra 2001. godine na New York i Washington.

Prema navodima ovih izvora, on je prvobitno priveden u Turskoj, a potom ga je turska vlada deportovala u Jordan, gdje su ga preuzele lokalne vlasti i FBI.

Prvu potvrdu Abu Gaitovog hapšenja iznio je kongresmen Peter King, koji je član Obavještajnog komiteta u Predstavničkom domu.

"Pohvaljujem Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) i FBI, naše saveznike u Jordanu, te pameričkog redsjednika Baraka Obamu za hapšenje portparola Al-Qaide. Propagandne izjave koje je iznosio Abu Gait i njegov pokojni tast Osama bin Laden o terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine dovoljni su za najozbiljniju kaznu", navodi se u Kingovom saopštenju, prenosi agencija Reuters

Američki izvori ističu da se ne može odbaciti uloga CIA u hapšenju Abu Gaita, ali da je FBI preuzeo vodeću ulogu u operaciji vođenu pod okriljem međuagencijske organizacije poznate pod imenu "Grupa za ispitivanje zatvorenika od visoke vrijednosti".

Ovu organizaciju osnovala je Obamina administracija nakon što je predsjednik naredio trajno gašenje programa CIA u sklopu kojeg su osumnjičeni militanti hapšeni i držani u tajnim zatvorima.

Nije poznato šta FBI i grupa za ispitivanje namjeravaju da učine sa Abu Gaitom. CNN navodi da je prebačen u New York i da će se pred sudom pojaviti u petak.