Irak
0

Uhapšen vođa pobunjenika

FENA
Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je kako se vjeruje da je čovjek uhapšen u Bagdadu prošle sedmice vodeća ličnost pobune koju predvodi Al-Qaida.

Maliki je izjavio za BBC da Abu Omara al-Baghdadija već dva mjeseca prate službe sigurnosti.

O njegovom hapšenju je javljeno u četvrtak, ali ti izvještaji još nisu potvrđeni.

Baghdadi je ratno ime tajnovite ličnosti za koju se vjeruje da predvodi tzv. Islamsku državu u Iraku, krovnu grupu radikalnih sunitskih frakcija.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dao dopisniku BBC-a iz Bagdada Maliki je otkrio da su se u operaciji isključivo iračke obavještajne službe po cijeloj zemlji pratili pokreti čovjeka za kojim se tragalo.

Njega su identificirali bivši bliski saradnici koji su radili s njim i prisustvovali njegovoj inauguraciji za vođu Islamske države u Iraku, koja je bliska iračkoj Al-Qaidi.

Premijer Maliki izjavio je da je Baghdadi ispitivan i da će rezultati ispitivanja biti objavljeni.

Abu Omar al-Baghdadi je krajnje tajnovita ličnost - a neki američki zapovjednici čak sumnjaju u njegovo postojanje, javlja dopisnik BBC-a.

To je ime pseudonim, ali irački zvaničnici tvrde da je njegovo stvarno ime Ahmad al-Mjamei, iako je također poznat i pod drugim imenima.

Hapšenje Baghdadija u četvrtak dogodilo se u vrijeme naglog porasta nasilja u Iraku.

Oko 150 ljudi ubijeno je u samo dva dana, što je izazvalo strah od povratka u krvavi haos koji je bio obilježje Iraka nakon američke invazije.