Svijet
0

Uhapšen vođa pobunjenika u Kongu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kongoanski vođa Tutsi pobunjenika Laurent Nkunda uhapšen je na ruandskoj teritoriji nakon što je pokušao da se odupre zajedničkoj vojnoj ruandskoj-kongoanskoj operaciji u istočnom Kongu, saopćila je u petak komanda zajedničke operacije.

Hapšenje Nkunde, koji predvodi pobunu Tutsija na istoku Demokratskle Republike Kongo od 2004., desilo se tokom zajedničke kongoansko-ruandske vojne operacije pokrenute ove sedmice na proganjanju ruandskih Hutu pobunjenika koji djeluju u Kongu.

"Komanda zajedničke operacije želi obavijestiti javnost da je bivši general Laurent Nkunda uhapšen u četvrtak 22. januara u 22.30 sati dok je bježao s ruandske teritorije nakon što se opirao trupama u Bunagani s tri bataljona", navodi se u zvaničnom saopoćenju, prenosi Reuters.

U zajedničkoj operaciji koja je imala za cilj umiriti istočni Kongo, više od 3.500 ruanndskiih vojnika prešlo je granicu i ušlo na kongoansku teritoriju zajedno s kongoanskiim snagama u pokušaju da razoružaju ruandske Hutu pobunjenike iz pokreta FDLR.

Ruandski Huti pobunjenici iz FDLR-a (Demokratske snage za oalobođanje Ruande), koje su se pojavile nakon genocida u Ruandi 1994., u širokoj se javnosti smatraju uzrokom više od decenije nestabilnosti na istoku Konga, gdje djeluju i Nkundini suparnički Tutsi pobunjenici.

Krajem prošle godine, Nkunda je predvodio borce iz svog pobunjeničkog Tutsi Nacionalnog kongresa za odbranu naroda (CNDP) u ofanzivi u sjevernoj kongonaskoj pokrajini Kivu tokom koje je pobjeglo više od četvrt miliona civila.