Meksiko
0

Uhapšen vođa moćnog narko-kartela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Meksičke vlasti uhapsile su vodećeg krijumčara droge Gregorija Sauceda Gamboa koji je rukovodio ozloglašenim narko-kartelom u Meksičkom zalivu, a koga traže i vlasti SAD-a.

Meksička policija i vojska u zajedničkoj akciji uhapsile su Sauceda u srijedu u kući u mjestu Matamoros, u blizini granice s Teksasom, zajedno s njegovom suprugom, saopćilo je meksičko ministarstvo za javnu sigurnost.

Policija je zaplijenila i veliku količinu oružja, uključujući i jedan minobacač, prenosi Reuters.

Zbog Sauceda, bivšeg policajca koji je postao traženi krijumčar droge, raspisana je svojevremeo i nagrada od dva miliona dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do njegovog hapšenja.

Sauceda (44) je bio na čelu naoružanog krila narko-kartela u Meksičkom zalivu, takozvanog kartela Zetas, koji je postao poznat i po zločinima nad pripadnicima suparničkih bandi.

Hapšenje tog narko bosa još jedno je u nizu hapšenja meksičkih krijumčara droge u sklopu opsežne operacije koju je pokrenuo šef države Felipe Calderon kako bi spriječio dalje obračune među suprotstavljenim kriminalnim bandama, čije su žrtve policajci i pripadnici oružanih snaga .

U sukobima narko-kartela tokom prošle godine ubijeno je 6.300 osoba, a od početka ove 2.000, i zvanični Washington je u više navrata iskazao bojazan da bi nasilje moglo lako da se "prelije" preko granice s Meksikom.