Svijet
0

Uhapšen vodeći talibanski portparol

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripadnik talibana koji je djelovao kao vodeći portparol pobunjeničkog pokreta uhapšen je u južnom Afganistanu, saopćilo je u četvrtak ministarstvo unutrašnjih poslova. Qari Yousef Ahmadi je prva ličnost koju brojni novinari kontaktiraju radi talibanskih komentara o nasilju i otmicama u Afganistanu.

Ahmadi je odveden u pritvor tokom policijske operacije u srijedu u selu Sufijan u južnoj pokrajini Helmand, navodi ministarstvo u izjavi poslanoj e-mailom. Talibani nisu imali nikakvog trenutnog komentara.

Dok su talibani, koji su nekada kontrolisali veći dio Afganistana, pojačali svoju pobunu protiv stranih trupa i prozapadne vlade predsjednika Hamida Karzaija u posljednjim godinama, oni su uložili sve sofisticiranije napore u kominiciranje s medijima.

Ostalo je, međutim, praktično nemoguće potvrditi identitet talibanskih portparola jer se ne pojavljuju u javnosti i komuniciraju samo putem telefona ili tekstovnih poruka. Također je nemoguće utvrditi njihovu lokaciju i veze s rukovodstvom islamske milicijee.

Nije bilo nikakvog odgovora na pozive Ahmadiju nakon što je vlada objavila njegovo hapšenje u četvrtak ujutro. Njegov telefon izgleda da je bio isključen.

Novinar Associated Pressa primio je, međutim, tekstovnu poruku na svoj telefon u 5,23 sati u četvrtak ujutro u kojoj se navodi da su u talibanskom napadu na kontrolni punkt u pokrajini Uruzgan ubijena tri policajca.

Novinari tvrde da najmanje četvorica talibanskih militanata tvrde da su Ahmadi. Dvojica novinara AP-a koji su ga intervjuirali nekoliko puta kažu da su govorili s raznim muškarcima raznih glasova koji tvrde da su Ahmadi. AP nije koristio te izjave.

Odnedavno su se pojavila dvojica portparola - Ahmadi, koji pokriva južni Afganistan, i Zabiullah Mujahid, koji govori o aktivnostima milicije na sjeveru i istoku zemlje.

Dvojica drugih portparola uhapšena su u protekle dvije godine i brzo su zamijenjeni.

Afganistanski agenti su 15. januara uhapsili talibanskog portparola Mohammada Hanifa u istočnoj pokrajini Nangahrar u blizini granice s Pakistanom.

Afganistanska obavještajna služba kasnije je objavila video CD na kojem se navodi da je Hanif (26) bio ispitivan i da je tvrdio kako pakistanska obavještajna služba pomaže u skrivanju talibanskog vođe mula Omara u Pakistanu - što je je Pakistan negirao.

Hanifovog prethodnika, mulu Hakima Latifija uhapsila je pakistanska policija 2005. u jugozapadnoj pokrajini Baluchistan.

Talibani su vladali većim dijelom Afganistana od sredine 1990-ih do 2001., namećući ekstremnu verziju islama i pružajući utočište vođama al-Qaide i ostalim muslimanskim militantima širom svijeta. Njih je svrgnula koalicija pod američkim vodstvom nakon napada od 11. septembra 2001.