Velika akcija policija
238

Uhapšen sin El Chapoa, ratno stanje na ulicama meskičkog grada

G. M.
Shutterstock / BBC
Shutterstock / BBC
Na sjeverozapadu Meksika izbilo je nasilje nakon izvještaja da je uhapšen sin ozloglašenog meksičkog narkobosa "El Chapoa".

Lokalni mediji tvrde da se hapšenje Ovidia Guzmana Lopeza dogodilo u gradu Culiacanu u državi Sinaloa tokom noći.

Smatra se da je on visokorangirani član kartela Sinaloa - jedne od najvećih svjetskih organizacija za krijumčarenje droge. U gradu su zabilježeni pucnjava i otmice automobila.

Gradonačelnik Juan de Dios Gamez potvrdio je na Twitteru da savezne oružane snage provode operaciju u Culiacanu od zore u četvrtak i da je to izazvalo nasilje u gradu i drugim dijelovima države.

"Molimo građane Culiacana da ne napuštaju domove zbog blokada koje su se dogodile u različitim dijelovima grada", rekao je.

Saopćeno je da je lokalni aerodrom privremeno zatvoren, a lokalno državno tijelo koje nadzire obrazovanje objavilo je na društvenim mrežama da su "nastavne i druge administrativne aktivnosti" obustavljene u Culiacanu.

Meksičke snage sigurnosti prethodno su uhapsile Guzman-Lopeza 2019., ali su ga pustile kako bi izbjegle prijetnje nasiljem koje su uputile njegove pristalice.

Američki State Department tvrdi da on i njegov brat, Joaquin, trenutno nadziru otprilike jedanaest laboratorija za metamfetamin u državi Sinaloa, proizvodeći procijenjenih 1.300 do 2.200 kg droge mjesečno.