Nakon bjekstva
378

Uhapšen "šef svih šefova" u italijanskoj mafijaškoj organizaciji Ndrangheta

B. R.
Paviglianiti uhapšen u Madridu (Foto: Screenshot Twitter  Policía Nacional)
Paviglianiti uhapšen u Madridu (Foto: Screenshot Twitter Policía Nacional)
Jedan od najokrutnijih mafijaša i bivši šef italijanske mafijaške grupe Ndrangheta 60-godišnji Domenico Paviglianiti jučer je ponovo uhapšen u Madridu, i to nakon dvije godine bjekstva, objavila je policija.

Predstavljen je kao "šef svih šefova" u spomenutoj mafijaškoj grupi 80-ih i 90-ih godina, a čije je utočište u Kalabriji. Ndrangheta je jedna od najvećih mafijaških organizacija na svijetu - ima utjecaj širom planete.

Paviglianiti je prvi put uhapšen u Španiji 1996. i potom je izručen u Italiju, gdje je služio doživotnu kaznu zatvora za teške zločine, među kojima su ubistvo i trgovina drogom. Međutim, proceduralna greška je za posljedicu imala da u oktobru 2019. bude pušten na slobodu. Tada je ponovo otišao u Španiju.

U januaru ove godine u Bolonji mu je u odsustvu izrečena dodatna 12-godišnja zatvorska kazna. Zbog toga je jučer ponovo uhapšen u Madridu, a zahvaljujući zajedničkoj akciji španske policije i Carabiniera.

Osim toga, policija je oduzela šest mobitela, 6.000 eura u gotovini i lažne portugalske dokumente koje je imao kod sebe, prenosi Euronews.