Srbija
0

Uhapšen pripadnik "Garde cara Lazara"

FENA
Srbijanska policija u srijedu je zabranila skup pripadnika tzv. Garde cara Lazara u Kuršumliji na jugu Srbije, u blizini granice s Kosovom, te uhitila vođu te organizacije Hadži Andreja Milića i dvojicu njezinih pripadnika.

Nekoliko desetina policajaca, pod opremom za razbijanje demonstracija, spriječilo je dvadesetak pripadnika garde da priđu srednjovjekovnom manastiru sv. Nikole u Kuršumliji. Vođa garde Milić i dvojica pripadnika potom su privedeni na dvosatno ispitivanje, nakon čega su odvedeni kod istražnog suca.

Milić je prije toga novinarima izjavio da je garda, "s obzirom na to da je situacija mirna, odgodila marš na Merdare (granicu Kosova i Srbije) i formiranje ratnog stožera", što su najavljivali proteklih tjedana. Prijetili su da, u slučaju da Albanci proglase neovisnost, na Kosovu "neće ostati ni kamen na kamenu", te da neće poštedjeti ni žene i djecu.

"Neumjesno je uspoređivanje naše organizacije s Albanskom nacionalnom armijom (ANA), jer je ta organizacija naoružana, a mi nismo. Mi se samo zauzimamo za to da naša vojska i policija brane Kosovo", kazao je Milić novinarima, a prenosi agencija Beta.

Tzv. Garda cara Lazara osnovana je u svibnju ove godine s ciljem, kako je rečeno, organizacije dragovoljaca širom Srbije, koji bi u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova bili spremni oružjem braniti interese Srbije.

Pripadnici Garde tvrde da u njihovim redovima ima oko pet tisuća dragovoljaca, a policija je dosad u nekoliko navrata zabranjivala njihove skupove.

Više nevladinih organizacija u Srbiji zatražilo je u utorak od nadležnih tijela zabranu djelovanja Garde cara Lazara i drugih ekstremističkih skupina u Srbiji, upozoravajući na to da činjenica da ta formacija još postoji ukazuje "na opasnost da za njezin rad postoji podrška u višim instancama državne vlasti". Svrha postojanja takvih organizacija u Srbiji nije samo da destabiliziraju stanje na Kosovu i jugu Srbije, već i da izazovu strah među pripadnicima svih nacionalnih manjina, kao i među političkim neistomišljenicima, upozoravaju protivnici garde.