Svijet
1

Uhapšen poznati iranski pjevač

FENA
Teheran
Teheran
Vlasti u Teheranu uhapsile su popularnog pop pjevača i više zaposlenih na jednom internet siteu, javljaju danas iranski mediji.

General Masud Zahedian, šef policije za moral, potvrdio je hapšenje pjevača Amira Tatalua (30) i precizirao da je on "predat pravosuđu", piše iranski dnevnik Etemad.

"Televizija i ministarstvo kulture rukovode aktivnostima tih umjetnika i ilegalni muzičari moraju da obustave svoj rad i uđu u zakonske okvire", dodao je Zahedian, kako je prenijela agencija Isna.

Prema listu Etemad, pevač je uhapšen zbog pitanja "vezanih za sigurnost".

Veliki broj poruka podrške objavljen je na stranici Facebooka posvećenoj pjevaču, a koja ima 570.000 fanova.

"Kakve su to priče o njegovom hapšenju? Želim mog Amira ili ću se ubiti", napisala je izvjesna Frina Linson na Facebooku.

Iranske muzičke grupe ne mogu da snimaju niti da izdaju diskove bez odobrenja vlasti. Na udaru vlasti su posebno iranski muzičari čija se muzika emitira na satelitskim kanalima iz inozemstva.

Agencija Fars je javila da je u Keramu, na jugu zemlje, uhapšeno više zaposlenih na internet siteu Orange zbog, kako je navedeno, "veza sa strancima u okviru složene mreže i zbog prekršaja".

Novi iranski predsjednik Hasan Rouhani koji je u junu izabran uz podršku reformatora i umjerene struje, obećao je više slobode, ali se suočava sa otporom konzervativaca koji kontroliraju organe vlasti, prenosi Beta.