Svijet
6

Uhapšen muškarac koji je planirao napad na američki Capitol

Piše: E. F.
Washington D. C.
Washington D. C.
FBI je uhapsio muškarca u Ohaju zbog navodnog planiranja napada na američki Capitol u Washingtonu, a u ime Islamske države.

Christophera Cornella (20) tereti se da je pokušavao ubiti člana vlade SAD-a, a pažnju FBI-a je privukao nakon što je na Twitteru dao potporu ekstremističkim grupama Islamske države.

"Javnost nikada nije bila u opasnosti u ovoj istrazi", kazao je specijalni agent John Barrios.

Cornell je uhapšen nakon što je kupio oružje u srijedu, ali je odavno bio meta pratnje tajnog agenta.

On je, navodno, djelovao na Twitteru pod pseudonimom Raheel Mahrus Ubejda, koji je postao meta FBI-a kroz povjerljive izvore u još augustu.

Christopher Cornell (Foto: CNN)
Christopher Cornell (Foto: CNN)
Cornella je odao izvor koji je pristao sarađivati s FBI-em u zamjenu za povoljniji tretman u drugom nepovezanom slučaju.

Tužitelji tvrde da je istraga pokazala da je osumnjičeni tražio oružje na internetu, kao i planove za putovanje u Washington. Cornell, koji se sastajao sa izvorom FBI-a, navodno je rekao da ga je lider Islamske države ovlastio za napad, te da će baciti bombe na Capitol, a potom pucati po zaposlenicima i dužnosnicima u objektu.

Cornellov otac kazao je kako njegov sin možda jeste slao poruke o nasilnom džihadu, ali i da on ne bi bio u stanju izvesti napad.

FBI