Dilao drogu i ubijao
0

Uhapšen meksički narkobos zvani "Barbie"

FENA
Edgar Valdez (Foto: SkyNews)
Edgar Valdez (Foto: SkyNews)
Meksička federalna policija uhapsila je dugo traženog narkobosa Edgara Valdeza Villarreala (37), poznatijeg pod nadimkom "Barbie", koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za krijumčarenje droge, a sumnjiči se i za višestruka svirepa ubistva.

Saopćenje o njegovom hapšenju uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je vlada saopćila da je skoro 10 posto pripadnika federalne policije otpušteno ove godine u okviru kampanje u cilju suzbijanja korupcije.

Glasnogovornik vlade za pitanja sigurnosti Alejandro Poire izjavio je da hapšenje Valdeza predstavlja "veliki udarac organiziranom kriminalu", a da će vlada detalje o ovoj akciji objaviti kasnije u utorak, prenio je Associated Press.

Meksički predsjednik Felipe Calderon objavio je na društvenoj mreži Twitter da je uhićen "jedan od najtraženijih kriminalaca u Meksiku i inostranstvu" i da će se operacije radi razbijanja njegove narkogrupe nastaviti.

Valdez, koji je zbog svijetle puti i plavih očiju dobio nadimak "Barbie", treći je vodeći narkobos koji je uhapšen u Meksiku za manje od godinu dana.

Okružni sud u Atlanti, u saveznoj američkoj državi Georgiji, optužio ga je u maju da je od 2004. do 2006. godine u istočni dio SAD-a iz Meksika dopremio više hiljada kilograma kokaina.

Meksičke vlasti kažu da se Valdez, rođen u Teksasu, borio da postane šef kartela Beltran Leyva otkako je meksička vojska u decembru prošle godine ubila prethodnog lidera Artura Beltran Leyva.

Valdezova glava je u SAD-u ucijenjen na dva miliona dolara, a meksičke vlasti su za informacije o njegovom hapšenju ponudile sličnu sumu. Za sada nema informacija o planovima za njegovo izručenje američkim vlastima.