Svijet
0

Uhapšen jedan od najvećih meksičkih narkobosova

FENA
Američke službe za borbu protiv droge uhapsile su Javiera Arellana Felixa, vođu jednog od najvećih meksičkih kartela droge, za kojim je Washington raspisao nagradu od pet miliona eura, saopćio je u srijedu neimenovani zvaničnik.

O hapšenju je jedino saopćeno da je izvedeno na moru, tačnije na brodu, i da je osim Felixa uhapšeno još nekoliko osoba za koje se vjeruje da su članovi iste organizacije.

Kartel pod vođstvom porodice Arellano Felix bio je svojevremeno najutjecajniji i najopasniji u Meksiku. Snaga kartela znatno je opala 2002. godine kada je ubijen vođa Ramon Arellano Felix, a nešto kasnije uhapšen i njegov brat Benjamin, "mozak" organizacije.

Američke vlasti su kasnije podigle optužnice protiv vođstva organizacije Arellano Felix za reketiranje, uvoz i distribuciju kokaina i marihuane i pranje novca.

[SLIKA]1[/SLIKA] Javier Arellano

Smatra se da će hapšenje Arellana Felixa zadati veliki udarac organizaciji koja, između ostalog, stoji iza više od 100 ubistava povezanih s trgovinom drogom.

Organizaciju Arellano Felix je od 1989. vodilo sedmero braće i četiri sestre. Svaki član porodice je imao svoju funkciju, a unutar organizacije su imali kontraobavještajnu službu kako bi uvijek bili korak ispred snaga reda i zakona.

Iako će hapšenje predstavljati veliku pobjedu u borbi s velikim dilerima, veliki porast nasilja vezanog uz trgovinu drogom u Meksiku pokazuje da se vakuum koji nastane hapšenjem narkobosova najvećeg kalibra odmah nastoji popuniti.