SAD
0

VIDEO / Uhapšen jedan od glavnih finansijera Demokratske stranke

FENA
Hassan Nemazee
Hassan Nemazee
Dnevnik The New York Times je izvijestio o hapšenju jednoga uglednog finansijera Demokratske stranke koji je skupljao novčane priloge za kampanju Hillary Clinton, a potom i za predsjednika Bracka Obamu.

Riječ je o 59-godišnjem Hassanu Nemazeeu, koji je optužen da je lagao o svojoj imovini kako bi podignuo zajam od 74 miliona dolara od finansijske institucije Citibank.

Nemazee je bio glavni finansijski dužnosnik na nacionalnoj razini u kampanji Hillary Clinton, a nakon Nacionalne konvencije Demokratske stranke, koja je nominirala predsjednika Obamu, prikupio je i za njega 500 hiljada dolara.

Istražitelji saveznog istražnog ureda FBI-ja ustanovili su da je ovaj investitor preuveličavao vrijednost svoje imovine procjenjujući je na više stotina miliona dolara kako bi se kvalificirao za spomenuti zajam.

U tom postupku podnio je krivotvorene dokumente Citibank, u kojima su se nalazile informacije o fiktivnim bankovnim računima.

Nemazee se u utorak pojavio pred sudom pod optužbom za bankarsku prijevaru, za što je predviđena maksimalna kazna od 30 godina zatvora i globa od milion dolara. Tokom pojavljivanja pred sucem Namezee se nije izjasnio o krivici.

Sudac je naložio da preko noći ostane u pritvoru dok se ne finalizira njegovo uvjetno puštanje na slobodu uz jamčevinu od 25 miliona dolara. Kad bude pušten na slobodu, nalazit će se u kućnom pritvoru i nosit će elektronski uređaj koji će pratiti njegovo kretanje.

Agenti su zaustavili Namezeea, piše New York Times, na međunarodnom aerodromu Newark prije negoli se ukrcao na let za Rim.