Pakistan
0

Uhapšen Indonežanin Umar Patek, najtraženiji terorist

FENA
U Pakistanu je uhapšen Indonežanin Umar Patek, jedan od organizatora napada 2002. godine na Baliju kada je poginulo 202 osobe, saopćili su policijski izvori u Džakarti.

Šef Agencije za borbu protiv terorizma Ansjad Mbai precizirao je da Indonezija provjerava informaciju i rekao da će, ako bude potvrđen identitet, to zaista biti dobra novost, prenose u srijedu agencije.

Umar Patek, koji je rođen 1970. godine na ostrvu Java, osumnjičen je da je bio jedan od organizatora na terenu za najkrvaviji teroristički napad u Indoneziji u kome je poginulo 202 osobe od kojih veći broj stranih turista.

Napad je izvršen 2. oktobra 2002. godine u ljetovalištu Kuta na Baliju. Odgovornost za napade na noćni bar i restoran pripisana je "Džema islamiji" jednoj od ilegalnih mreža koja se bori za stvaranje islamske države u jugoistočnoj Aziji. SAD je zatim ponudila milion dolara nagrade za hapšenje Pateka koji je više puta boravio na jugu Filipina.

Indonezijska služba sigurnosti uhapsila je stotine osumnjičenih nakon talasa napada izvršenih početkom 2000. godine, a u novembru 2008. izvršena je egzekucija nad trojicom islamskih militanata zbog njihovog učešća u napadima na Baliju.