|

Uhapšen Ieng Sary, jedan od lidera Crvenih Kmera

Uhapšen Ieng Sary, jedan od lidera Crvenih Kmera
0
F
FENA
12.11.2007. u 10:41
0
komentara
0

dijeljenja
Uhapšen Ieng Sary, jedan od lidera Crvenih Kmera Foto: Reuters
Policija je u ponedjeljak uhapsila bivšeg minstra vanjskih poslova brutalnog režima Crvenih Kmera iz 1970-ih i njegovu suprugu i privela ih je pred UN-ov tribunal za Kambodžu kako bi se suočili s optužbama za zločine protiv čovječnosti.
Ieng Sary i njegova supruga Thirirth optuženi su za umiješanost u ubistva političkih protivnika tokom vladavine radikalnog komunističkog režima u periodu 1975-1979. godine, sudeći po dokumentima tužioca do kojih je došao Assocated Press. Ieng Thirith obavljala je dužnost ministrice za socijalna pitanja u zloglasnom režimu.

"Danas su Ieng Sary i Ieng Thirith uhapšeni na osnovu potjernice, predati su istražnim sudijama zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u slučaju Ieng Saryja i zločina protiv čovječnosti u slučaju Ieng Thirith", navodi se u saopćenju tribunala.

Radikalna politika Crvenih Kmera kriva je za smrt oko 1,7 miliona ljudi od gladi, bolesti, pretjeranog rada i pogubljenja. Nijedan od vođa grupe do sada nije se suočio sa suđenjem.

Policija je uhapsila par u njihovom stanu u Pnom Penu u zoru. Zvaničnici su ih doveli u prostorije tribunala, gdje bi se trebali prvi pojaviti pred sudijama tokom dana, saopćio je portparol tribunala Reach Sambath.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.