Jemen
0

Uhapšen glavni finansijer Al kaide

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlasti u Jemenu uhapsile su glavnog finansijera operacija mreže Al kaida u Jemenu i susjednoj Saudijskoj Arabiji, rekli su zvaničnici.

"Uhapšen je Hasan Husein bin Aluan i on je finansijer napada Al kaide u Jemenu i Saudijskoj Arabiji", rekao je neimenovani zvaničnik bezbjednosti, dodajući da se radi o jednom od najopasnijih članova terorističke mreže.

Ogranak Al  kaide u Jemenu objavio je u januaru video snimak na interentu na kome je najavio spajanje saudijskog i jemenskog  ogranka u "Al kaidu na Arabljanskom poluostrvu" pod vođstvom  Nasera al-Vahaišija, državljanina Jemena.

U Jemenu se posljednjih godina povećao broj napada Al kaide na strane misije, turističke  lokacije i naftna postrojenja.

Desetine boraca Al kaide  i lideri nekih ekstremističkih grupa prebacuju se u Somaliju i Jemen  iz  plemenskih oblasti Pakistana zbog pritiska SAD, piše list "Njujork tajms".

Neimenovani zvaničnik Jemena odbacio je ove tvrdnje kao "neosnovane laži", ističući  da Jemen nije povoljno mjesto za teroriste.