Italija
0

Uhapšen Gaetano Riina, kum mafije sela Corleone

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Talijanska policija saopćila je u petak da je uhapsila Gaetana Riinu, kuma mafije sicilijanskog sela Corleone koje je postalo poznato po trilogiji filma "Kum“ nakon trogodišnje istrage.

Gaetano Riina je brat bivšeg glavnog kuma Cosa Nostre Tota Riine, osuđenog na nekoliko kazni doživotnog zatvora zbog brojnih naručenih ubistava.

Gaetano Riina je uhapšen u gradu Mazara del Vallo, gdje je živio i odakle je nastavljao da kontrolira aktivnosti klana, precizirala je policija.

Optužbe protiv Riine i još tri osumnjičena mafijaša uhapšena istog dana, među kojima su dva njegova rođaka, odnose se na iznudu i zločinačko udruživanje.

Talijanska policija ocjenjuje da klan i dalje igra "glavnu ulogu“ u mafiji uprkos povećanom broju hapšenja koja su je oslabila posljednjih decenija, prenosi AFP.

Toto (Salvatore) Riina, zvani "Mali Toto“, uhapšen je 1993. godine. U 1980-im godinama i početkom 1990-ih, Riina i njegova porodica Corleonesi vodili su veliku ofanzivu protiv mafijaških rivala i talijanske države.