Irak
0

Uhapšen član Al-Qaide koji je planirao teroristički napad u toku SP-a

Sarajevo-x.com
Iračke sigurnosne snage uhapsile su pripadnika Al-Qaide osumnjičenog za planiranje napada za vrijeme Svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici koje počinje 11. juna, prenosi AP.

Qassim Al-Moussawi, portparol sigurnosnih snaga u Bagdadu, kaže da je Abdullah Azam Saleh Al-Qahtani bio pripadnik armije Saudijske Arabije, te da je uhapšen pod sumnjom da planira izvesti teroristički napad za vrijeme prvenstva.

On kaže da je uhapšeni u Irak došao 2004. godine, te se sumnjiči da je učestvovao u nekoliko napada u Bagdadu, ali i drugim dijelovima zemlje.

Policija u Južnoafričkoj Republici nije obaviještena o njegovom hapšenju, rekao je portparol policije JAR-a Vish Naidoo.

"Iračka policija nije poslala službenu informaciju u njegovom hapšenju", kaže on.

Policija je prošlog ponedjeljka paradirala ulicama Johannesburga u oklopnim i drugim vozilima da pokaže spremnost u osiguranju zemlje za vrijeme Svjetskog fudbalskog prvenstva.

"Naša zemlja će biti domaćin gostima iz cijelog svijeta i preduzet ćemo sve mjere u cilju njihove bezbjednosti", rekao je Nathi Mthethw, ministar policije te države.