|

Uhapšen bivši direktor "Nasdaqa"

Uhapšen bivši direktor "Nasdaqa"
0
F
FENA
12.12.2008. u 15:57
1
komentara
0

dijeljenja
Uhapšen bivši direktor "Nasdaqa"
Bivši predsjednik njujorške elektronske berze Nasdaq i jedan od najuglednijih brokera na Wall Streetu, Bernard Madoff, uhapšen je u četvrtak pod optužbom za prevaru s vrijednosnicima, zbog vođenja tzv. Ponzi sheme, odnosno finansijske piramide, u kojoj je izgubljeno rekordnih 50 milijardi dolara, objavilo je ministarstvo pravosuđa.
Madoff (70) je vodio konsultantski posao zasebno od svoje brokerske kuće Bernard L. Madoff Investment Securities, sa sjedištem u New Yorku.

Izvor upoznat s istragom izjavio je za CNN da se Madoff pojavio pred sudom i da mu je određena jamčevina s mjenicom na 10 miliona dolara. Mjenica je potpisana i Madoff je oslobođen.

Prema kaznenoj prijavi zaprimljenoj u Saveznom okružnom sudu južnog New Yorka, dva zaposlenika brokerske kuće rekla su istražiteljima da je Madoff vodio konsultantski posao iz zasebnog ureda, vrlo "tajanstveno" i s finansijskim podacima pod ključem.

U dokumentu koji je Madoff ranije ove godine predao Komisiji za vrijednosnice i berzu navodi se da konsultantski posao ima između 11 i 25 klijenata i imovinu oko 17,1 milijardi dolara, stoji u prijavi.

No u srijedu, prema prijavi, Madoff je rekao užem krugu svojih zaposlenika da je konsultantski posao bio prevara, da je on "gotov", da nema "apsolutno ništa" i da je "sve bila velika laž" i da je to ustvari finansijska piramida.

Madoff je rekao da je u poslu izgubljeno oko 50 milijardi dolara i da se namjerava predati vlastima. No, kazao je kako želi podijeliti 200 do 300 miliona dolara koji su mu ostali odabranim zaposlenicima, obitelji i prijateljima.

Ako bude proglašen krivim, prenosi Hina, Madoff može biti osuđen ne najveću kaznu od 20 godina zatvora i novčanu kaznu od pet milijuna dolara.

Madoff je svoju brokersku kuću osnovao 1960. i proširio je na klijente iz cijelog svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...