Japan
0

Ugroženo zdravlje radnika u Fukushimi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Radnici koji pokušavaju da saniraju štetu u oštećenoj japanskoj elektrani Fukushima Daichi pate od nesanice, pokazuju znake dehidracije i visokog krvnog pritiska i mogu da padnu u depresiju ili dobiju neko srčano oboljenje, upozorio je danas ljekar koji ih je obišao.

Oni pokušavaju da spuste nivo radijacje u postrojenju od velikog zemljotresa i cunamija 11. marta na sjeveroistoku Japana.

   "Uslovi u elektrani i dalje su teški. Strahujem da će rizik po zdravlje tih ljudi porasti ako se ovo nastavi", izjavio je AP-u epidemiolog Takeši Tanigava.

   Tanigava, predsjednik Odjeljenja za javno zdravlje medicinske škole Univerziteta Ehime rekao je da je razgovarao sa 80 radnika u periodu od četiri dana, kada mu je bilo dozvoljeno da obiđe obližnju atomsku centralu u kojoj se oni odmaraju. Ljekar je rekao da nije mogao da sprovede medicinske preglede radnika jer nije imao dovoljno vremena.

   Tokijska elektrodistribucija (TEPCO), koja je operator elektrane, saopštila je da danas u Fukushimi Daichi poslove obavlja 245 ljudi. Na licu mjesta nalaze se i vojnici, vatrogasci i pripadnici policije. Radnici rade neprestano u smjenama u pokušaju da stabilizuju nuklearne reaktore. Tanigava je rekao da se oni malo odmaraju, ne kupaju se i ne dobijaju svježu hranu, te da su stalno izloženi riziku od vosoke radijacije.

   U pojedinim dijelovima elektrane zračenje je toliko jako da poslove mogu da obavljaju samo roboti. Tanigava je u telefonskom intervjuu naglasio da uslovi rada ne zadovoljavaju osnovna prava koja su radnicima garantovana japanskim Ustavom.

   Tokom odmora u obližnjoj elektrani Fukushima Daichi oni često spavaju na podu fiskulturne sale umotani u ćebad i bez imalo privatnosti, rekao je ovaj zdravstveni stručnjak.