{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ugroženo nezavisno novinarstvo

F
25.6.2008. u 11:06
0
0
Ugroženo nezavisno novinarstvo
0
Ugroženo nezavisno novinarstvo
Nezavisno novinarstvo u Crnoj Gori je ugroženo prebijanjem novinara i povećanjem odštetnih zahtjeva za uvredu, pokazala je studija "Zemlje u tranziciji 2008", koju je sačinila međunarodna nevladina organizacija Freedom House, pišu podgoričke Vijesti.
Prema toj studiji, demokratija je "blago napredovala" tokom 2007. u gotovo svim segmentima, ali se dodaje da tokom 16 godina od uvođenja višepartijskog sistema Crnom Gorom dominira "ista politička snaga, kojoj je suprotstavljena podijeljena i slaba opozicija".

Politizacija, konstatira se, u državnom sektoru i dalje uporno opstaje i ograničava razvoj nezavisnih nepartijskih javnih službi, policije, pravosuđa, izborne administracije i medija, a u dijelu izvještaja se ističe da ometa i borbu protiv korupcije.

U izvještaju se ocjenjuje da porodične, prijateljske i političke veze u Crnoj Gori "podrivaju uspostavljanje vladavine prava sa jednakim šansama za sve". Te veze smanjuju sposobnost civilnog društva i medija da budu djelotvorni kontrolori i grupe za pritisak, kako bi došlo do promjena, navodi se u jučer objavljenom izvještaju Freedom Housea.

Nezavisnost medija je, prema tom izvještaju, ugrožena prebijanjem dvojice novinara u 2007. godini - Željka Ivanovića i Tufika Softića.

Fredom House ocjenjuje i da nema gotovo nimalo napretka u transformaciji Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore, „što mnogi smatraju rezultatom nedostatka političke volje". Spominje se i spor oko "izbora" ili "potvrđivanja" članova Savjeta tog medija u parlamentu, što je dovelo "autonomiju javnog servisa u pitanje".

Među 29 novih članica EU, balkanskih država i bivših sovjetskih republika obuhvaćenih studijom, Crna Gora dijeli 12. i 13. mjesto - sa Srbijom koja je nazadovala - pretekavši Albaniju i Makedoniju u odnosu na prošlogodišnji raport Freedom Housea.

Crna Gora i dalje najgore stoji u kategoriji korupcije sa ocjenom 5,25, s tim što je raspon ocjena od jedan do sedam i što je viša ona je negativnija, prenijele su podgoričke Vijesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: