Olli Rehn
0

Ugrožene šanse Hrvatske za EU

FENA
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn u intervjuu za Financial Times ocjenjuje da su šanse Hrvatske da do kraja godine okonča pregovore o učlanjenju ugrožene teritorijalnom razmiricom sa Slovenijom koja raspiruje strasti u obje zemlje.

Rehn je izrazio nadu da će u naredne dvije sedmice biti formirana ekspertna grupa Evropske unije, u čijem sastavu će biti najviše tri člana, koja bi trebalo da iznese preporuke za rješavanje tog spora.

Koristan presedan, po mišljenju nekih evropskih zvaničnika, bila je presuda Međunarodnog suda pravde kojom je ove sedmice riješen sličan slučaj, određivanjem morske granice između Rumunije i Ukrajine na Crnom moru.

Slovenski i hrvatski pravni stručnjaci, napominje list, ne slažu se, međutim, oko uvjeta pod kojima bi spomenuti sud mogao da odlučuje u sporu između njihovih zemalja.

Ako se pronađe rešenje tog problema i ako Hrvatska pojača napore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije i okonča plan restrukturiranja brodogradilišta koji bi bio prihvatljiv Bruxellesu, pregovori bi mogli da se okončaju do neformalnog roka - 31. decembra, procijenio je Rehn u razgovoru za Financial Times.

Dodao je, međutim, da se svakim danom koji prolazi povećava rizik da taj rok neće biti ispunjen.