Vrste pred izumiranjem
283

Uginuo Tam, posljednji mužjak sumatranskog nosoroga u Maleziji

Klix.ba
Sumatranski nosorog je najugorženija vrsta nosoroga na svijetu, a stručnjaci vjeruju kako je u divljini ostalo nešto manje od osamdeset. Nakon Tamove smrti u Maleziji je ostala još samo jedna ženka.

Borneo Rhino Alliance (BORA) potvrdio je smrt životinje u saopćenju obavljenom na Facebook stranici.

"Teškog srca dijelimo tragičnu vijest da je Tam, posljednji mužjak malezijskog sumatranskog nosoroga preminuo", stoji u saopćenju.

Tamu su prije smrti otkazali svi organi.

Sumatranski nosorog najmanja je vrsta nosoroga. Odrasla jedinka teži 500-800 kg, duga je 2,5 - 3,2 metra, a visoka je 120-145 cm. Ima dva roga, od kojih je duži dug 15-25 cm, a kraći 10 cm. Životni vijek ove vrste nosoroga je 30-45 godina.

Većina ih živi u zoološkim vrtovima u Indoneziji, Maleziji i SAD-u. Razlozi ugroženosti sumatranskog nosoroga su prvenstveno gubitak staništa zbog sječe šuma te krivolov. Ova vrsta nosoroga na je meti krivolovaca zbog svog roga koji se koristi u kineskoj tradicijskoj medicini.

Iako je teško tačno znati koliko je u svijetu ostalo sumatranskih nosoroga, stučnjaci iz Međunarodnog udurženja "Rhino" vjeruju kako ih još 80 živi u divljini.

BORA ove nosoroge opisuje kao "funkcionalno izumrle", što znači da nekoliko preostalih životinja nije dovoljno za spašavanje vrste od izumiranja. Tamova smrt znači da je samo jedan sumatranski nosorog, ženka po imenu Iman, ostala u Maleziji.

Tam je zarobljen i doveden živjeti u "Sabah's Tabin" rezervatu za divlje životinje. Nadali su se da će se razmnožavati sa ženskim nosorozima, ali te su nade nestale kada je otkriveno da su dvije ženke nosoroge u rezervatu neplodne.

Napori da se spasi ova vrsta u Maleziji od tada su fokusirani na reproduktivnu tehnologiju, uključujući in vitro oplodnju ali oni su se do sada pokazali neuspješnim.

Nosorozi su širom svijeta jedna od najugroženijih vrsta. Crni nosorog iz zapadne Afrike proglašen je izumrlom vrstom 2013. godine, a posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga uginuo je prošle godine, dovodeći tu vrstu nosoroga na rub izumiranja.