Progutao najlonski konopac
0

Uginuo najveći krokodil u zatočeništvu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Danas tuguje jedan grad na Filipinima nakon što je Lolong, najveći krokodil na svijetu koji je živio u zatočeništvu, uginuo zbog misteriozne bolesti.

Ovaj morski krokodil dug 6,17 metara i težak jednu tonu, koji je uhvaćen prije manje od 18 mjeseci, je pronađen mrtav u ekološkom parku u gradu Bunawan.

Lolong, za kojeg se vjerovalo da je star više od 50 godina, se razbolio nakon što je prije oko tri sedmice progutao najlonski konopac, prenosi Daily Mail.

Ovaj krokodil, koji je dobio ime po jednom lovcu, je usmrtio nekoliko ribara prije nego je uhvaćen u močvarama oko grada Bunawana, koji se nalazi 825 kilometara južno od glavnog grada Manile. Lolonga je tokom tri sedmice pratilo više od 30 lovaca, a uhvaćen je u septembru 2011. godine. Sve od tada je Lolong bio zvijezda ekološkog parka i velika turistička atrakcija.

"Ne znamo šta se tačno desilo. Njegova smrt je potpuna misterija i moram priznati da sam veoma tužan. Zavolio sam tog krokodila. Donio nam je slavu i bogatstvo", rekao je Edwin Elorde, gradonačelnik Bunawana.

Gradonačelnik planira preparirati Lolonga i postaviti ga na ulaz u ekološki park.

"Mislim da on i nakon smrti ima moć da privuče ljude u naš grad jer je bio ogroman", dodao je Elorde.

Stvarni uzrok smrti krokodila će biti utvrđen autopsijom.