Ekstremno kršenje prava
54

Uganda usvaja najstroži zakon o LGBT osobama: Smrtna kazna za teška "djela" i obavezna rehabilitacija

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Parlament Ugande usvojio je uglavnom nepromijenjenu verziju jednog od najstrožih zakona protiv LGBT osoba na svijetu nakon što je predsjednik Yoweri Museveni zatražio da se ublaže određene odredbe iz originalnog zakona.

Uprkos nekim izmjenama, prijedlog zakona zadržava većinu najstrožih mjera zakona usvojenih u martu. To uključuje smrtnu kaznu za određene istospolne radnje i 20-godišnju kaznu za "promovisanje" homoseksualnosti, za koju aktivisti kažu da bi moglo kriminalizirati svako zagovaranje prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i queer građana.

Mjera koja je obavezivala ljude da prijavljuju homoseksualne aktivnosti izmijenjena je tako da zahtijeva prijavu samo kada je u pitanju dijete.

Museveni je prošlog mjeseca vratio prijedlog zakona u parlament, tražeći od poslanika da uklone obavezu prijavljivanja i uvedu odredbu koja će olakšati "rehabilitaciju" gej osoba.

On je inače glasni protivnik LGBT prava, aplaudirao je zakonodavcima što su "odbili pritisak imperijalista".

SAD, Evropska unija i velike korporacije osudile su zakon, a američka vlada je rekla da procjenjuje implikacije nadolazećeg zakona na aktivnosti u Ugandi u okviru svog glavnog programa HIV/AIDS-a.