Kontroverzno glasanje
102

Uganda se ogradila od sutkinje koja je glasala u korist Izraela na sudu u Hagu

F. H.
Julia Sebutinde
Julia Sebutinde
Uganda se distancirala od Julije Sebutinde, sutkinje koja je glasala protiv svih privremenih mjera koje je UN-ov sud naredio Izraelu da poduzme u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika u vezi s ratom u Pojasu Gaze.

“Presuda sutkinje Sebutindea pred ICJ-om (Međunarodni sud pravde) ne predstavlja stajalište Vlade Ugande o situaciji u Palestini. Podrška Ugande nevolji palestinski narod je izražen kroz naš obrazac glasovanja u Ujedinjenim narodima", poručila je stalna predstavnica Ugande pri UN-u, Adonia Ayebare.

Južnoafrička Republika je 29. decembra odvukla Izrael pred ICJ sa sjedištem u Haagu pod optužbom za genocid nad Palestincima.

U petak je ICJ našao vjerovatnom tvrdnju Južne Afrike da Izrael provodi genocid. Sud je izdao privremenu naredbu naređujući Izraelu da prestane ometati dostavu pomoći u Gazu i poboljša humanitarnu situaciju.

Sebutinde je glasala protiv svih šest mjera ICJ-a. Sada se suočava s bijesom svijeta zbog svog glasa, a nekoliko korisnika društvenih medija govori da bi Uganđane trebalo osramotiti.

“Sutkinja Julia Sebutinde je takva sramota za svoju zemlju i sramota za čovječanstvo. Ona nije samo glasala protiv peticije Južne Afrike, glasala je protiv razuma i morala, pravde i slobode, ljubavi i suosjećanja. Glasala je protiv same duše čovječanstva”, napisao je jedan kenijski korisnik na X.

Sebutinde je bila jedini sudac koji je presudio protiv hitnih naloga protiv Izraela.

No uprkos njenom glasu, UN-ov sud naredio je Izraelu da poduzme sve mjere u svojoj moći kako bi spriječio djela genocida u opkoljenoj enklavi.