Rijetki sudanski soj
15

Uganda proglasila epidemiju ebole

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Ugandi je proglašena epidemija ebole nakon što su zdravstvene vlasti potvrdile slučaj relativno rijetkog sudanskog soja, saopćili su u utorak ministarstvo zdravlja i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

24-godišnji muškarac u centralnom okrugu Mubende u Ugandi pokazao je simptome i kasnije je preminuo.

"Želimo obavijestiti zemlju da imamo izbijanje ebole što smo jučer potvrdili", rekla je Diana Atwine, stalna sekretarka ministarstva zdravlja na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je pacijent sa potvrđenim slučajem imao visoku temperaturu, dijareju i bolove u stomaku i povraćao je krv. U početku se liječio od malarije.

Trenutno postoji osam sumnjivih slučajeva kojima se zbrinjava u zdravstvenoj ustanovi, navodi se u saopćenju Ureda WHO za Afriku, dodajući da pomaže zdravstvenim vlastima Ugande u njihovoj istrazi i raspoređivanju osoblja na pogođeno područje.

WHO je saopćila da je bilo sedam prethodnih epidemija ebole u Sudanu, četiri u Ugandi i tri u Sudanu.

Navodi se da je Uganda posljednji put prijavila izbijanje ebole u Sudanu 2012. i izbijanje soja ebole Zaire 2019. godine.

WHO je saopćila da je vakcinacija visokorizičnih ljudi sa Ervebo vakcinom bila veoma efikasna u kontroli širenja ebole u nedavnim epidemijama u Demokratskoj Republici Kongo i drugdje, ali da je ova vakcina odobrena samo za zaštitu od zairskog soja.