Svijet
0

Udruga za zaštitu životinja: Lipicaneri i dalje gladuju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Beogradska Udruga za zaštitu i prava životinja "Sloboda za životinje" saopćila je u petak da su konji lipicaneri u ergeli "Bukinac" u Novom Sadu i dalje u veoma lošem stanju, bez veterinarskog nadzora.

Ta udruga podsjeća da je krajem jula, nakon upozorenja udruge, posjet ministra poljoprivrede Srbije Slobodana Milosavljevića ergeli "Bukinac" završila službenim saopćenjm veterinarske inspekcije, kojom prigodom su veterinari Veterinarske stanice Novi Sad izvršili klinički pregled oko 70 konja za samo dva dana i utvrdili da su u dobrom stanju. No, novinari su upozoravali da Milosavljeviću tada nisu pokazani izgladnjeli lipicaneri.

U svom najnovijem priopćenju udruga "Sloboda za životinje" u petak je priopćila da su veterinari austrijske udruge Vier Pfoten (Četiri šape) 20. avgusta prigodom posjeta istoj ergeli u novosadskom Novom Naselju ustanovili da se lipicanerima "rebra mogu izbrojiti iz daljine".

"Mogu im se jasno razaznati karlične kosti, a neki konji se jedva kreću, a ako legnu ili padnu, ne mogu više ustati ili ustaju s teškom mukom. Od hrane, ispred njih je rasuto samo malo stare slame, koja bi im trebala biti prostirka, a ne hrana", piše u najnovijem saopćenju udruge.

U priopćenju se navodi da je ministar Milosavljević prigodom posjeta ergeli Todora Bukinca, na kojoj žive lipicaneri, uručio donaciju od 20 tona hrane za te konje, ali "da ta hrana ne stiže do lipicanera, nego Bukinac tom hranom hrani svoje konje, odvojene od onih iz Lipika".

"Sloboda za životinje" je navela i da na imanju "Bukinac" u Novom Naselju u Novom Sadu ima ukupno 94 konja i istakla da je 20 konja sakriveno prigodom posjeta ministra Milosavljevića.

"Veterinarska inspekcija nije utvrdila koliko je konja prodano na crnom tržištu iako postoje jasni podaci o tome da su konji prodavani i nuđeni na prodaju i da se iz obavijesti Odbora za sukcesiju Srbije jasno vidi da su oni vlasništvo općine Pakrac. Zbog svega toga tražimo izuzeće veterinarskih inspekcija koje su do sada bile u kontaktu i obvezi s ergelom Bukinac", piše u priopćenju udruge.

Lipicaneri su početkom rata 1991. godine iz Lipika u Hrvatskoj prebačeni u Srbiju.