Svijet
0

Udovica i djeca Pinocheta optuženi za korupciju

FENA
Udovica i petero djece bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta optuženi su, zajedno s još 21 osobom, za umiješanost u korupciju, saopćio je u četvrtak sudija u Santiagu.

Direktor policije Arturo Erera izjavio je da su 84-godišnja Pinochetova udovica Lucia Iriart i njegovo petero djece već uhapšeni, kao i većina drugih optuženih, koji se dovode u vezu s računima bivšeg diktatora u američkim bankama.

Sud u Santjagu istražuje porijeklo više miliona dolara na računima Pinocheta u "Rigs" banci u Washingtonu i drugim stranim bankama, a sumnja se da je na tim računima završilo 7,9 miliona dolara koji su bili namijenjeni Vojnoj kući, čileanskoj kancelariji koja je pomagala Pinochetove vojne aktivnosti u vrijeme diktature.

Sudija je objasnio da je dao nalog za hapšenje optuženih jer postoje čvrsti dokazi da su učestvovali u zloupotrebi fiskalnih fondova u periodu Pinochetove vladavine (1973-1990).

Pinochetova udovica je prebačena u vojnu bolnicu zbog povišenog krvnog pritiska i zatražila je da tamo ostane, rekao je advokat porodice Pinochet Pablo Rodriguez, koji je najavio žalbe na optužnicu i hapšenje.

Među optuženima za korupciju su i najmanje šest penzioniranih generala, kao i neki niži oficiri, Pinochetova dugogodišnja sekretarica i jedan od njegovih advokata, prenio je AP.

Sudija će kasnije odlučiti da li će optuženi ostati u pritvoru do početka suđenja ili će se braniti sa slobode.

Pinochet je umro prošlog decembra u 91. godini, dok se protiv njega vodio spor zbog optužbi za kršenje ljudskih prava i korupciju.

Pokojni čileanski diktator i njegovi saradnici uporno su odbijali optužbe za korupciju, insistirajući da su sume na Pinochetovim bankovnim računima legalna ušteđevina i investicije kao i pokloni koje je diktator dobijao.