Nova prijetnja kriminalu
14

Udarac vladajućoj stranci u Rumuniji: Laura Codruța Kövesi postala glavna evropska tužiteljica

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Laura Codruța Kövesi, nakon što je smijenjena s pozicije glavne rumunske tužiteljice, imenovana je na poziciju glavne evropske tužiteljice, što je ugledni briselski Politico okarakterisao kao jak udarac vladajućoj stranci u Rumuniji.

Kövesi je zvanično preuzela vodstvo nad Evropskim državnim tužilaštvom osnovanim krajem 2017. godine kako bi se procesuirala krivična djela vezana za zloupotrebu sredstava Evropske unije, poput poreznih prevara i pranja novca.

Evropska komisija je ranije saopćila kako je početak rada ureda evropskog tužitelja važan jer svake godine proračuni evropskih država gube najmanje 50 milijardi eura prihoda od poreza na dodatnu vrijednost zbog prekograničnih prevara.

Prošle sedmice je Vijeće Evropske unije dalo podršku francuskom kandidatu Jean-Françoisu Bohnertu za izbor na poziciju glavnog evropskog tužitelja, da bi presudila odluka Evropskog parlamenta koji je dao povjerenje Lauri Codruți Kövesi.

Španski europarlamentarac i predsjednik Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta Juan Fernando López Aguilar kazao je kako je Kövesi savršen izbor, uz ostalo i zbog toga što ima izvrsne stručne kompetencije.

"Rumunija, osim toga, trenutno ne drži nijedno ključno mjesto u Evropskoj uniji. Ona će od sada biti jedna od jakih žena koje vode važan segment Evropske unije", kazao je Juan Fernando López Aguilar.

Ugledni briselski Politico je izbor Laure Codruțe Kövesi okarakterisao kao jak udarac vladajućoj stranci u Rumuniji jer je prošle godine otpuštena s pozicije glavnog državnog tužitelja za borbu protiv korupcije. Oštro su se protivili njenom imenovanju.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis je u julu smijenio Codruțe Kövesi s pozicije glavne državne tužiteljice. Još je u februaru počeo postupak opoziva, a optužena je da je "prekršila Ustav" i "naštetila ugledu Rumunije u svijetu".

Codruțe Kövesi je na čelu rumunske antikorupcijske agencije DNA bila od 2013. godine, a mjesecima je bila na meti socijaldemokratske vlade, čije je sporne projekte pravosudne reforme propitivala i kritizirala.

Rumunski ministar pravosuđa Tudorel Toader počeo je u februaru postupak opoziva Codruțe Kövesi, što su kritičari okarakterisali kao potencijalnu mogućnost da se naškodi nezavisnosti sudstva i ugrozi borba protiv korupcije.

Hiljade demonstranata nakon toga izašlo je na ulice rumunskih gradova kako bi pružili podršku tužiteljici, a peticija za njen ostanak na dužnosti objavljena na internetu prikupila je blizu 110 hiljada potpisa.

Aktivnosti tužiteljice Codruțe Kövesi uzdrmale su Rumuniju, što je prijeko potrebno u okolnostima u kojima obitava Bosna i Hercegovina, kojoj se izvještajima Evropske unije redovno spočitava visok stepen korupcije i kriminala.

Naprotiv, Bosna i Hercegovina se nije ni počela hvatati ukoštac s kriminalom i korupcijom, što je jedan od glavnih uslova Evropske unije za integracije.