Svijet
0

Udaja kćerke podsjetila Amerikance na zaboravljenog Busha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon perioda tokom kojeg je gotovo bio zaboravljen, reflektori su se ponovo okrenuli američkom predsjedniku Georgeu w. Bushu, ali ne zbog nekog novoga političkog poteza, već zbog vjenčanja njegove kćerke Jenne, na ranču Bushovih u Texasu, piše u nedjelju The Observer.

Već mjesecima je Bush irelevantan na američkoj političkoj sceni: demokrati imaju većinu u Kongresu, a Bushovu glavnu ostavštinu - rat u Iraku - sada svi vide kao katastrofalnu grešku. George Bush je sad jedan od najmanje popularnih američkih predsjednika u historiji.

Čak i kad bi imao neku svježu političku inicijativu, ne bi imao nikakve šanse da je ostvari, primjećuje jedan američki analitičar. Čak i kolege republikanci su ga napustili - republikanski kandidat John McCain upadljivo se pokušava distancirati od Busha.

Stoga se Bush okrenuo oblasti politike kojoj se većina oslabljenih predsjednika okreće u pokušaju da pokažu kako su još uvijek uticajni - vanjskoj politici. Njegov glavni fokus posljednjih mjeseci je stoga Bliski istok, koji se sprema da posjeti naredne sedmice.

Problem je međutim što ga poslije Iraka na Bliskom istoku niko ne vidi kao poštenog pregovarača, tako da i tamošnje zainteresirane strane, poput Amerikanaca, prosto čekaju novog predsjednika, piše Observer.