Svijet
6.2k

Učitelj obrijao glavu zbog bolesnog učenika kojeg su ismijavali

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kada je Ali Mohammadian, učitelj u osnovnoj školi u Iranu, primijetio da se djeca rugaju jednom njegovom učeniku jer je ćelav, odlučio je pokazati solidarnost sa ovim bolesnim djetetom i obrijao svu svoju kosu. Za kratko vrijeme njegov primjer slijedio je cijeli razred i ruganje je prestalo.

Mohammadian, učitelj u osnovnoj školi Šeik Shaltoot u Marivanu, kurdskom gradu na zapadu Irana, sada je nacionalni heroj. Predsjednik Hassan Rouhani ga je pohvalio, a vlada mu ponudila finansijsku pomoć za liječenje učenika. Njegova priča proširila se i van te zemlje.

"Jako sam sretan što je dotakla mnoga srca i što su ljudi reagovali izuzetno pozitivno", kazao je ovaj 45-godišnjak. "Sada cijela škola želi obrijati glavu".

Početkom januara Mohammadian je objavio fotografiju sebe i svog osmogodišnjeg učenika Mahana Rahimija na Facebook.

"Naše glave su osjetljive na kosu", napisao je u znak podrške. "Mahan je postao izolovan nakon što je oćelavio, nestao je osmijeh sa njegovog lica i ja sam bio zabrinut za njegove ocjene. Zato sam odlučio da obrijem svoju glavu kako bih mu pomogao da se vrati na pravi put".

Njegova fotografija ubrzo je naišla na odobravanje hiljada iranskih korisnika interneta, a kad bi se logirao na Facebook naišao bi na brojne lajkove, poruke i dijeljenja fotografije. Gostovao je i na televiziji, a primio ga je i ministar obrazovanja.

Samo nekoliko dana poslije 23 učenika iz njegovog razreda također su obrijala glavu.

"Savjetovao sam im da sačekaju dok se završio zima, ali kad sam se vratio iz Teherana, svi su bili ćelavi", rekao je Mohammadian.

Ljekari u bolnici Razi u Teheranu kazali su da Mahan ima problem sa imunološkim sistemom, ali da intenzivno istražuju od čega tačno boluje. Određene uzorke su poslali i u Njemačku kako bi im tamošnji stručnjaci pomogli da uspostave dijagnozu.