"Uniting for Peace"
0

Učesnici iz Sarajeva na studentskom forumu u Beču

FENA
Deset studenata sa Sarajevskog univerziteta predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na studentskom forumu "Uniting for Peace“ koji Grad Beč organizuje zajedno sa Službom za informiranje Ujedinjenih nacija (UNIS) od 21. do 24. septembra povodom Međunarodnog dana mira, 21. septembra.

Među njima su predsjednik i članovi Studentskog parlamenta Univerziteta, a svi će biti u grupi od 60 studenata iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Podgorice i Skoplja.

Cilj studentskog foruma je razmjena iskustava i promoviranje dijaloga i interkulturalnog razumijevanja.

Prvog dana foruma grupa će prisustvovati proslavi Dana mira u bečkom Muzejskom kvartu.

Za ponedjeljak je planiran "Dan u UN-u“, gdje će se upoznati u Međunarodnom centru u Beču o radu Ujedinjenih nacija, mirovnim misijama, sigurnosnim mjerama i organizacijama UN-a sa sjedištem u austrijskoj prijestolnici.

Nakon boravka u zgradi UN-a, za podne je predviđen simbolični čin odzvonjavanja Zvona mira kao apel za mir svim zemljama svijeta i za pridržavanje primirja makar na jedan dan.

Za treći dan foruma su predviđene radionice u Dimplomatskoj akademiji u Beču i na Univerzitetu Modul University.

Grupa će posjetiti i Ured OSCE-a te imati predavanja privatnih firmi o napredovanju u karijeri i privrednom razvoju.

Posljednji dan u Beču studenti će provesti u gradskoj Vijećnici, gdje će u mnogim informativnim i kulturnim programima imati priliku za upoznavanje grada domaćina, saopćeno je.