Zbog klevete
29

Učenik podnosi tužbu protiv Washington Posta, traži 250 miliona dolara odštete

Klix.ba
Članovi porodice Nicka Sandmanna, koji su angažirali utjecajnog advokata koji se specijalizirao za tužbe protiv medijskih organizacija zbog klevete i ogovaranja, tužili su Washington Post tražeći 250 miliona dolara odštete.

Advokatska kompanija Hemmer DeFrank Wessels sinoć je na svojoj internetskoj stranici napisala post u kojem piše da su Lin Wood i Todd McMurtry podnijeli tužbu Nicholasa Sandmanna protiv ovih novina zbog, kako piše, kompenzacijske i kaznene štete, prenosi CNN.

"Ovo je samo početak", napisali su u saopćenju.

Sandmann je učenik katoličke srednje škole Covington koji je 18. januara prisustvovao godišnjem skupu March for Life. Na njemu je nosio crveni šešir Make America Great Again.

U videu koji je privukao svjetsku pažnju Sandmann se susreo sa starješinom plemena Omaha Nathanom Phillipsom. Mediji su njihov susret predstavili kao suočavanje, no nakon što je cjelokupan snimak prikazan prikazan u javnost moglo se vidjeti da o sukobu nije bilo ni riječi.

U drugom videu vidi se skupina tamnoputih demonstranata kako učenike katoličke škole Covington i pripadnike skupa starosjedilačkih naroda verbalno napadaju i nazivaju pogrdnim imenima.

Mnoge novinske kuće, uključujući Washington Post, Associated Press i CNN, pratile su ovaj incident i njegove posljedice.

U tužbi se tvrdi da je Washington Post pogrešno ciljao i zlostavljao Nicka jer je bijelac i katolički student koji je nosio kapu "Make America Great Again". Zbog toga su javnosti plasirali potpuno pogrešene informacije i predstvaili ga kao rasistu.

Glasnogovornica Washington Posta kazala je da oni sada čitaju kopiju tužbe i da planiraju energičnu odbranu.