Svijet
36

Učenik osuđen na 11 godina zatvora zbog podrške IDIL-u putem Twittera

Klix.ba
Ali Shukri Amin
Ali Shukri Amin
Odličan đak američke srednje škole proglašen je krivim zbog otvorene podrške Islamskoj državi putem kampanje na društvenim mrežama.

Sedamnaestogodišnji Ali Shukri Amin iz Virginije osuđen je na 11 godina zatvora, a nakon što je priznao krivicu za jednu tačku optužnice koja se odnosila na materijalnu podršku Islamskoj državi kroz društvene mreže.

Naime, on je u januaru svome poznaniku koristeći Twitter pomogao da otputuje u Siriju kako bi se borio na strani terorista IDIL-a.

Amin je osuđen u četvrtak, a nakon odsluženja kazne sud je odredio da njegove aktivnosti na internetu budu maksimalno praćene i logovane do kraja života.

"Duboko žalim što sam postao izgubljen i što sam odlutao od onoga šta u dubini srca znam da je ispravno", napisao je Amin sudiji koji mu je odredio kaznu. Tužilaštvo je zahtijevalo 15-godišnji zatvor, dok je odbrana tražila 6-godišnju kaznu.

Amin je odgovoran za vođenje računa na Twitteru pod nazivom @Amreekiwitness. Profil je imao 4.000 sljedbenika, a od juna 2014. godine objavio je više od 7.000 poruka kojima je otvoreno podržavao IDIL i njegove militante te savjetovao na koji način se teroristička grupa može finansirati.