Saučešća stižu iz cijelog svijeta
212

Učenici preko interfona čuli kada je Lanza ubio direktoricu škole

Klix.ba
Zastave na pola koplja (Foto: AFP)
Zastave na pola koplja (Foto: AFP)
Novi detalji stravičnog pokolja Adama Lanze u osnovnoj školi u Cennecticutu otkrivaju se iz minute u minutu. Prema posljednjim informacijama policije, napadač je u školu ušao nasilno.

Međutim, policija još uvijek nije na tragu motiva koji je potaknuo mladog čovjeka da hladnokrvno ubije svoju majku i 26 drugih osoba, među kojima su većinom djeca.

Kako javlja ABC, preživjeli su još uvijek u šoku nakon jučerašnjeg napada. Ne mogu iz svojih misli odagnati plač i krikove koji su odjekivali cijelom školom. Naime, u učionici u kojoj je Lanza poubijao nevine žrtve je bio upaljen interfon.

Još uvijek se ne zna da li je interfon bio upaljen namjerno kako bi upozorio školsko osoblje ili je sve bilo slučajno. Bilo kako bilo, omogućio je ostalom osoblju škole da zaključa učionice i pokuša spasiti svoje učenike.

Među Lanzinim prvim žrtvama bila je direktorica škole Dawn Hochsprung (47). Učenica trećeg razreda Tori Chop kaže da je čula kakvi su bili posljednji trenuci njenog života.

"Plakala je, mislim da je virštala. To smo čuli preko interfona i čuli smo djecu kako plaču", kazala je Chop i dodala da su svi čuli pucnjeve i napadačeve riječi "Ruke uvis".

U međuvremenu, predsjedniku Baracku Obamu stižu saučešća iz cijelog svijeta. Mnogi svjetski čelnici izrazili su žaljenje i uputili riječi utjehe porodicama žrtava.

Među njima su Papa Benedikt XVI, Vladimir Putin, Francois Hollande i Angela Merkel.

Papino pismo je pročitano tokom bdijenja u Newtownu. Istaknuo je kako moli za žrtve i za njihove porodice. Obama je primio pisma britanskog premijera Davida Camerona i kraljice Elizabete II., kao i od glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.