Smrt izazvala proteste
65

Učenica u Keniji se ubila nakon što ju je učitelj osramotio zbog menstrualnog ciklusa

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Djevojčicina majka je kazala da je njena kćerka pronađena mrtva prošlog petka nakon što je dobila menstruaciju za vrijeme nastave i zaprljala odjeću. Navodno ju je njen nastavnik nazvao "prljavom" i istjerao je iz učionice škole koja se nalazi u Kabiangeku, zapadno od Najrobija.

To je bio prvi djevojčicin ciklus i nije imala uložak, ispričala je majka lokalnim medijima.

Ovaj incident izbacio je na površinu loš rad kenijske vlade koja je 2017. godine donijela zakon prema kojem bi vlada morala osigurati besplatne uloške svim učenicama, piše The Guardian.

Djevojčicina smrt izazvala je proteste ispred ministarstva obrazovanja, a 200 roditelja je protestovalo ispred škole u Kabiangeku. Demonstranti su osudili učiteljevo ponašanje, a šef regionalne policije Alex Shikondi rekao je da se djevojčicina smrt još uvijek istražuje.

Policija je upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante i uhapsila najmanje pet osoba nakon što su srušili školska vrata. Škola je privremeno zatvorena.

Pristup proizvodima za menstruaciju ogroman je problem širom subsaharske Afrike, gdje djevojčice zbog nemogućnosti da sebi osiguraju te proizvode izbjegavaju odlazak u školu.

Izvještaj UNESCO-a za 2014. godinu procijenio je da jedna od 10 djevojčica propušta nastavu tokom menstruacije, što znači da svake godine izostave 20 posto svog školovanja.