|

Ubrzavanje dijaloga o ukidanju viza za BiH

Ubrzavanje dijaloga o ukidanju viza za BiH
0
S
SRNA
12.11.2009. u 08:30
5
komentara
0

dijeljenja
Ubrzavanje dijaloga o ukidanju viza za BiH Foto: AP
U rezoluciji o vizama za zapadni Balkan, koja bi danas trebalo da bude izglasana u Evropskom parlamentu, nalaziće se i zajednička izjava Evropskog parlamenta, Savjeta ministara i Evropske komisije kojom se traži ubrzavanje dijaloga o ukidanju viza za BiH i Albaniju, javio je dopisnik Srne iz Brisela.
Prema procjenama dobro obaviještenog poslanika u Evropskom parlamentu, vize za građane BiH i Albanije mogle bi biti ukinute do polovine naredne godine. To će ostaviti dovoljno vremena da se utvrdi da li su zadovoljeni standardi koje traže ministarstva unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

Nije bilo puno šanse da se zaustavi procedura i da se prihvati prijedlog izvjestioca Evropskog parlamenta za vize Tanje Fajon da se ovim zemljama odmah ukinu vize čim dođe do ispunjenja uslova.

Ali, njena inicijativa stvorila je kritičnu masu, čiji je rezultat ova zajednička izjava, ne samo Evropskog parlamenta u kome je prevaziđen otpor narodnjaka i demohrišćana, nego i Evropske komisije i Savjeta ministara.

"Vize za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju biće ukinute 19. decembra", rekao je juče u Briselu potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić nakon sastanka sa evropskim komesarom Olijem Renom i Fajonovom.

Đelić je rekao da Srbija podržava što bržu liberalizaciju viznog režima za BiH i Albaniju i naglasio da je Beograd spreman da pruži pomoć ovim zemljama u ispunjavanju uslova za ukidanje viza.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...