OSCE
0

Ubistvom novinara ušutkan zadnji kritički glas u ruskom Kavkazu

FENA
Miklos Haraszti, dužnosnik Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) zadužen za slobodu medija, ocijenio je u utorak da sve govori kako su ubistvo opozicijskog novinara u južnoj ruskoj republici Ingušetiji pomno "orkestrirale" vlasti.

"Smrt Magomeda Jevlojeva vrhunac je kampanje koju su vodile ingušetijske vlasti nastojeći ušutkati i zadnji kritički glas u ruskome Kavkazu", rekao je Haraszti u saopćenju.

"Kao i umorstvo ruske novinarke Ane Politkovske 2006. i Jevlojevljevim je ubistvom još više ugrožena sloboda medija u Rusiji", dodao je.

Jevlojev je uhapšen u nedjelju kad je došao na aerodrom u Ingušetiji, a policija tvrdi da je ubijen nesretno kad je "pištolj jednoga od policijskih oficira slučajno ispalio metak i pogodio Jevlojeva u glavu".

Objavljeno je da će biti otvorena istraga za "ubistvo iz nehata".

"Ruske vlasti moraju brzo i potpuno istražiti Jevlojevljevu smrt i svi odgovorni moraju biti kažnjeni", zatražio je Haraszti, prenosi Hina.

"Internetska stranica novinara Jevlojeva, zadnji izvor nezavisne informacije u regiji, stalno je bila pod pritiscima vlasti", upozorio je predstavnik OSCE-a za medije u saopćenju na svojoj internetskoj stranici.