The Independent
0

'Ubistvo' Orient Expressa

FENA
Londonski The Independent, pod naslovom „Ubistvo Orient Expressa“, objavio je u u subotu vijest da je "najpoznatija željeznička trasa u Evropi" osuđena na zatvaranje, i to prije kraja ove godine.

Vozna linija, koja je uz manje prekide, i to samo kada bi joj se na putu, odnosno tračnicama, ispriječio rat – bila u upotrebi punih 126 godina, povezivala Istok sa Zapadom i unijela "romantiku i avanturu" u putovanja Evropom, izostavljena je iz novoga evropskog željezničkog voznog reda za jesen 2009. godine.

U funkciji će ostati samo trasa venecijanskog Simplon Orient Expresa, koja preko Pariza i Calaisa putnike prevozi do Londona.

Takva odluka je donesena jer su, kako navodi list, trasu Orient Expressa na većini dionica u zapadnoj Evropi zamijenile takozvane "brze pruge" – moderni vozovi koji putuju i nekoliko puta brže nego kompozicije koje su nekada povezivale Pariz s Istanbulom.

Orient Express je na svom putu decenijama prolazio kroz Francusku, Njemačku, Austriju, bivšu Jugoslaviju, Rumuniju i Bugarsku – ali od sedamdesetih godina prošlog stoljeća nije više saobraćao do Turske, i linija se neprestano skraćivala, piše Independent.

Od 2001. godine Orient Express nije, usprkos tome što je voz zadržao isti naziv i nastavio s polascima iz Pariza, "zalazio" nikuda dalje na istok od Beča.

Sagovornik Independenta, stručnjak za željeznički saobraćaj, ocijenio je sramnom odluku da se ukine "sporiji i čovjeku primjereniji" Orient Express u vrijeme kada se u Evropskoj uniji sve više propagira voz kao "ekološko" prevozno sredstvo, u poređenju s vožnjom automobilom ili letenjem.

Ta trasa je, inače, ovjekovječena u djelu Agathe Christie 'Ubistvo u Orient Expressu', a u istoimenom filmu iz 1974. glavne uloge su igrali Vanesa Redgrave i Sean Connery. Film se do dana današnjeg smatra jednom od najuspješnijih ekranizacija djela Agathe Christie, piše Independent.