Austrija
0

Ubistvo Estemirove "gnusni zločin"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef austrijske diplomatije Michael Spindelegger oštro je osudio u četvrtak, u ime cijele Austrije, ubistvo ruske aktivistkinje za poštivanje ljudskih prava, posebno u Čečeniji, Natalije Estemirove, nazvavši to ubistvo "gnusnim zločinom".
  • Užasnut sam i pogođen otmicom i kukavičkim ubistvom novinarke i aktivistkinje za ljudska prava Natalije Estemirove, kazao je ministar te istakao da je ona bila "posebno hrabra žena i militantkinja od prvog trena za odbranu osnovnih ljudskih prava svih Čečena", javio je AFP.

  • Njena smrt pokazuje da u Čečeniji još uvijek vlada zabrinjavajuća klima nasilja i zastrašivanja, naglašava austrijski ministar.

On smatra da "bez slobode izražavanja i štampe, te zaštite osnovnih ljudskih prava ne može biti stabilnog i trajnog mira na Sjevernom Kavkazu".

Natalia Estemirova (50), koja je radila za poznatu nevladinu organizaciju Memorial, oteta je blizu svoje kuće u srijedu ujutro u Groznom a pronađena je izrešetana mecima nekoliko sati kasnije u susjednoj Ingušetiji.