Svijet
0

"Ubistvo Blaira u bombaškom napadu bilo bi moralno opravdano"

FENA
George Galloway
George Galloway
Britanski poslanik George Galloway izjavio je kako bi bombaški napad na premijera Tonyja Blaira bio "moralno opravdan" zbog njegove odluke da krene u irački rat.

Uvaženi član parlamenta za Bethnal Green a i Bow dao je kontroverznu izjavu u intervjuu za magazin GQ. On je bio uptan: "Bi li ubistvo, recimo, Tonyja Blaira od bombaša samoubice - a ukoliko ne bi bilo drugih žrtava - bilo opravdano kao osveta za rat u Iraku?"

Galloway je odgovorio: "Da, to bi bilo moralno opravdano.Ja ne pozivam na to - ali ako se to desi to bi bio potupno drugačiji moralni poredak nego u događajima od 7. jula. To bi bilo potpuno logično i objašnjivo. I to bi bio moralni ekvivalent naređivanju ubijanja hiljada nevinih ljudi u Iraku - kao što je Blair učnio", javila je britanska novinska agencija Press Association.

Laburistički poslanik Stephen Pound izjavio je kako su komentari uglednog poslanika "žalosni" i "uvrnuti".

"Te izjave mi oduzimaju dah. Galloway je za žaljenje i uistinu je uvrnut. Svaki put kada poimislite da on ne može potonuti dublje, on vas opet zapanji. Van zdravog razuma je opravdati bombaša samoubicu da ubije bilo koga", izjavio je on za magazin Sun.

Galloway se u ovoj sedmici pridružio Fidelu Castru u sedmosatnoj televizijskoj emisiji koja je imala za cilj negirati navode da je kubanski predsjednik nagomilao lično bogatstvo vrijedno više miliona dolara.

Poslanik je uporedio vlastitu borbu demantovanja navoda da je primao novac od bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina s trenutnom borbom predsjednika Castra protiv tvrdnji o tajnom bogatstvu.

Galloway je u više navrata negirao tvrdnje da je primao novac od Saddama putem naftnih ugovora.

Njegovo negiranje koje je dobilo najveći publicitet desilo se tokom čuvenog pojavljivanja pred američkim senatskim komitetom koji ga je optužio da je profitirao od bivšeg iračkog režima.

Senatski komitet potvrdio je kako je pripremio svoj izvještaj na osnovu navoda nekoliko agencija za provođenje zakona s obje strane Atlantika.